Писмо студената
среда, 10 мај 2023 18:39

 

Поштоване чланице и поштовани чланови социолошке заједнице,

Недавни догађаји проузроковали су разнолике реакције у друштву, почевши од опште збуњености, туге и забринутости, до извођења преурањених закључака, из потребе за експедитивним изналажењем узрока и "санирањем" проблема. Широк спектар стручњака из различитих области, међу којима примат преузима психологија, у актуелној кризи пронашли су начине да дају својеврсне доприносе. Утисак је да измиче и недостаје једна нужна перспектива, која је способна да конкретне случајеве апстрахује и посматра их из таквог угла који омогућава да се сагледа комплексност. Одсуство социолошког мишљења (сем неколицине изузетака) није изолован случај, већ последица вишедеценијског занемаривања, које је потенцијално резултирало и колективним заборављањем важности темљене друштвене анализе. Пред студентима социологије искрсло је неколико релевантних питања. Питамо се: Где је социологија? Због чега изостаје из актуелних тема, и зашто се стиче дојам да је темељна анализа друштва уопште непожељна? Због чега остајемо пасивни, упркос евидентној потреби да се активно ангажујемо у областима које суштински чине наш домен и праxис? И на крају, шта досадашње одношење према стварности значи за опстанак наше науке?

У складу са горенаведеним, од вас као социолошке заједнице и наших колегиница и колега, очекујемо и надамо се разумевању, коментарима на наша запажања, а можда и одговорима на нека питања. Сваки аргумент, за или против тезе да је социолошка перспектива неоправдано изостала у овој кризи, и у друштву уопште, од великог је значаја за наше акције у будућности. Конкретни предлози како приступити овом проблему, који се тиче целе социолошке заједнице, и више су него добродошли.

Као студенти социологије, осећамо велику одговорност да укажемо на наше вишедеценијско одсуство и последице нашег повлачења.

 

Мејл истог садржаја упућен је и Одељењу за социологију на Филозофском факултету у Београду.

 

Унапред хвала и солидарни поздрав,

Марија Богуновић, Урош Голубов, Анита Ромчевић, Марија Тасић, Никола Трајковић и Анђела Живић — студенти социологије, генерација 2021/22